Dollarisering van de Surinaamse economie (deel 1)

Goud als wettig betaalmiddel in Suriname

Door: Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

Inleiding

Suriname gaat in de komende jaren blijven sukkelen met de valuta-epidemie als er niet snel een duurzame oplossing komt. De koers is hard op weg naar 1 op 50 en straks naar 1 op 100 te gaan! De monetaire autoriteiten weten geen raad en zijn machteloos. Er is echter licht in de valuta-tunnel. De Surinaamse Partij voor welzijn van Mens & Dier (SPMD) wil daarom USD als officiële Surinaamse valuta en goud als wettig betaalmiddel, in samenhang met opvoering van exportgerichte industriele produktie. Waarom dan goud als wettig betaalmiddel erbij? 1) Omdat de USD vanwege huidige internationale politieke strubbelingen momenteel wat zwakte vertoont en voorlopig schaars is, maar dit gaat op termijn zeker hersteld worden nadat het oorlogzuchtige China economisch en miltair is verslagen door Amerika. Uit dit meest recente artikel van s’werelds belangrijkste econoom van Princeton University (de enige echte topeconoom), de Nobelprijs winnaar Prof. Paul Krugman, blijkt dat er geen reden is om te twijfelen aan de achteruitgang van de USD: “Nobel economist Paul Krugman says there’s no real risk to the dollar – unless the US defaults on its debt” (17 april 2023). En 2) Het gebruik van goud als betaalmiddel is echter risicovol. Wanneer een grote betaling gedaan moet worden, bijvoorbeeld het kopen van een huis, dan moet je met grote zakken gouden munten naar de ontvanger gaan. Het risico dat zo’n goudtransport overvallen word is erg groot. Voorts is online betalen met gouden muntjes een probleem. Sedert 1 januari 2010 is er een nieuwe wet van kracht in de Amerikaanse staat Georgia dat naast de papieren dollars ook zilver en goud als wettige betaalmiddelen gebruikt. Gouden muntjes als wettig betaalmiddel is een uitstekende optie voor Suriname omdat ons land hiertoe gedwongen wordt om nu meer goud te produceren, de goudsector nu veel beter te ordenen, kleinschalige goudwinning beter te managen en illegale goudexport binnen de perken te houden. Er zijn echter wat beperkingen, vandaar dat invoering hiervan in samenhang met dollarisatie en grootschalige industriele poduktie moet gebeuren. In dit artikel wordt dit nader uitgelegd.  

Duurzame oplossing

De wisselkoersen in Suriname zijn nu verder de lucht ingegaan en de monetaire autoriteiten weten geen raad en kunnen niks doen. De Centrale Bank van Suriname en de regering hadden stabilisatie en verlaging van de wisselkoers en rust op de valutamarkt beloofd, maar hiervan is opnieuw helemaal niets te merken. Dit is al jaren gaande in Suriname en opeenvolgende regeringen en governors van de CBvS en de geweldige boekhoudkundige economen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) hebben tot op heden nog geen duurzame oplossing voor deze epidemie gevonden. IMF heeft ook geen oplossing hiervoor. De enige duurzame oplossing is grootschalige exportgerichte industriele produktie in samenhang met USD als officiële Surinaamse valuta en goud als wettig betaalmiddel.  Dit gaan wij van de Surinaamse Partij voor welzijn van Mens & Dier (SPMD) op dag 1 mee beginnen als we in het machtscentrum komen, lees hier. We gaan dus geen feest vieren zoals die andere politiekepartijen al 50 jaar doen

dollarisatie

Omdat Surinaamse politici, economen en IMF nauwelijks verstand hebben van duurzame innovatieve industriele produktie gaat Suriname in de komende 50 jaar blijven sukkelen met het valutaprobleem. Dit probleem staat al 50 jaar duurzame economische ontwikkeling en duurzame welvaart in Suriname in de weg. Deze issue heb ik in dit interview met Durham nader toegelicht. 

produktie durham

Er zijn drie concrete oplossingen voor de valuta-epidemie: 1) grootschalige exportgerichte industriele produktie, 2) USD als officiële Surinaamse valuta en 3) goud als wettig betaalmiddel.

“President John Maguguli van Tanzania heeft 1423 fabrieken in zijn eerste jaar als president gebouwd en het land is nu een van de snelst groeiende economieen in de wereld! President Santokhi heeft na 2,5 jaar als president nog niet eens 1 casavefabriekje gebouwd en heeft nog enkele jaren nodig om op te starten. Hij heeft het te druk met geld lenen.“–Hubert Rampersad

tanzania

Waarom sukkelt Suriname zo lang met het valutaprobleem terwijl ons land de meeste economen ter wereld heeft, per hoofd van de bevolking? Het economisten land Suriname is wereldkampioen economie, en toch lukt het maar niet om dit probleem duurzaam op te lossen. 

Goud als wettig betaalmiddel

Zo’n 3.000 jaar geleden werd goud voor het eerst gebruikt als betaalmiddel. Het slagen van gouden munten gebeurt al heel wat jaren en over de hele wereld. De Verenigde Staten, Canada, China en Zuid-Afrika gouden munten zijn slechts een paar voorbeelden van landen die in grote hoeveelheden gouden munten produceren voor de handel. Gouden munten zijn een beter middel omdat goud niet minder waard wordt door inflatie. Hierdoor is de waarde van goud door de geschiedenis heen constant gebleven. Daarnaast heeft goud ook het voordeel dat het overal ter wereld gewild is en je het overal ter wereld kan inruilen voor andere valuta. Sedert 1 januari 2010 is er een nieuwe wet van kracht in de Amerikaanse staat Georgia dat naast de papieren dollars ook zilver en goud als wettige betaalmiddelen gebruikt.

Het gebruik van goud als betaalmiddel is echter risicovol. Wanneer een grote betaling gedaan moet worden, bijvoorbeeld het kopen van een huis, dan moet je met grote zakken gouden munten naar de ontvanger gaan. Het risico dat zo’n goudtransport overvallen word is erg groot. Voorts is online betalen met gouden muntjes een probleem. Daarom is USD als officiële Surinaamse valuta ook nodig om grote bedragen giraal over te maken, alsook grootschalige exportgerichte produktie. Er moet daarom snel een Surinaamse muntwet komen waarin goud als wettig betaalmiddel wordt opgenomen. Gouden muntjes als wettig betaalmiddel is een uitstekende optie voor Suriname omdat ons land hiertoe gedwongen wordt om nu meer goud te produceren, de goudsector nu veel beter te ordenen, kleinschalige goudwinning beter te managen en illegale goudexport binnen de perken te houden.

Tegenwerking Surinaamse politici en boekhoudkundige economen

Waarom werken Surinaamse politici en boekhoudkundige economen bovengenoemde duurzame oplossing tegen? Ze zijn nu erg blij met de val van de USD om zo een excuus te hebben dollarisatie te saboteren. Ze kunnen maar niet begrijpen dat je door invoering van de 3 oplossingen (produktie, dollarisatie en goud als wettig betaalmiddel) voor eens en altijd verlost bent van het valutaprobleem en dat je hierdoor een stevige fundatie legt voor duurzame economische groei en welvaart in Suriname. Deze nepeconomen willen niet hebben dat the Federal Reserve System (the central banking system of the United States) zo volledige grip krijgt op de Surinaamse economie en dat ze hierdoor geen geld kunnen blijven drukken. Ze zijn te trots om dit uit handen te geven en de power hebben om te kunnen blijven rommelen. Uit dit meest recente artikel vanPrinceton economics and international affairs professor Paul Krugman listens during his introduction as the 2008 Nobel prize winner in economics at a new conference on the campus of Princeton University in Princeton, New Jersey. Reuters/Tim Shaffer s’werelds belangrijkste econoom (de enige echte topeconoom), de Nobelprijs winnaar Paul Krugman, blijkt dat er geen reden is om te twijfelen aan de achteruitgang van de USD: “Nobel economist Paul Krugman says there’s no real risk to the dollar – unless the US defaults on its debt”. De belangrijkste redenen die Surinaamse nepeconomen  aangeven om de USD niet als officiële valuta te gebruiken zijn:

1) Ondermeer China, Rusland, Brazilie, Iran, India, Malaysia en mogelijk ook Saudi Arabia zijn uit politieke overwegingen onder aanvoering van het corrupte China anno 2023 begonnen met trade in hun eigen currency om de economische macht van de USA te breken (lees het nieuwe artikel “De-dollarization Has Begun” van 4 april 2023), dus waarom moet Suriname dan wel de USD als officiele valuta gebruiken, zeggen de kortzichtige  tegenstanders in Suriname? Deze Surinaamse politici en boekhouders beseffen niet deze 7 landen erg corrupt en crimineel zijn en hun poging tot destabilisatie van de USD hierdoor niet duurzaam is. Zo staat het corrupte Rusland op het punt volledig bankroet te gaan en uiteen te vallen vanwege de oorlog met Ukraine, dat het verkeert gaat uitpakken voor China bij de a.s. oorlog tussen Amerika en China, dat het ook slecht gaat aflopen voor het corrupte Iran wanneer er binnenkort een oorlog uitbreekt tussen Israel en Iran, dat de a.s. oorlog tussen China en het corrupte India ook op India negatieve impact zal hebben, dat het corrupte Brazilie altijd domme politieke beslissingen neemt, dat de corrupte kroonprins van Saudi Arabia de kant van China heeft gekozen, etc. Dit alles gaat de US dollar op termijn juist veel sterker maken wanneer deze landen in een crisis gaan belanden. In het artikel staat ook: “The US dollar is the de facto currency of East Timor, Ecuador, El Salvador, the Federated States of Micronesia, the Marshall Islands, Palau, Panama, and Zimbabwe. Further, the (comparatively, relatively) transparent conduct of monetary policy in the US has led no less than 22 foreign central banks and currency boards to peg their currencies to it. And dollars are the cheapest means of access to acquire nominally risk-free US Treasury instruments. The dollar, in some shape or form, will likely be around for a long time. Perhaps very long. Dus ja, er zijn risco’s aan verbonden, maar wegen deze risico’s op tegen de huidige valuta-shit in Suriname die geen enkel Surinamer ooit duurzaam heeft kunnen oplossen? Dit ondanks het feit dat Suriname de meeste “economen” ter wereld heeft per hoofd van de bevolking (wereldkampioen economie). Waarom kiezen Surinaamse politici ervoor om nog tientallen jaren door te blijven aanmodderen en het volk nog tientallen jaren arm te houden en te straffen? 

2) The Federal Reserve (Amerikaanse Centrale Bank) heeft dan volledige controle op de Surinaamse economie; de overheid kan hierdoor geen USD drukken. De corrupte politici en GELDIMPORT-CENTRALE-BANK-SURINAME-CONTAINERS economen willen blijven doorgaan met monetaire financiering. De CBvS drukt regelmatig SRD. Onlangs werd weer een een 40ft stalen container met daarin SRD biljetten binnengebracht, onder het mom van “vervanging van beschadigde biljetten”, lees “CBvS brengt wederom container met SRD binnen”.

3) Er is dan niet genoeg USD in Suriname om salarissen daarmee uit te betalen; ze snappen niet dat dollarisering gepaard gaat met een cultuuromslag in de samenleving en dat dit je gaat dwingen het overheidsapparaat eindelijk effectief te saneren, slimmer te werken en een lerende innovatieve samenleving te creeren. 

4) De talrijke cambiohouders hebben dan geen werk meer;  

Het zijn vooral politici die voor macro-econoom spelen, zoals Jimmy Bousaid, Silvano Tjon-Ahin en Albert Ramdin, die momenteel het besluitvormingsproces hieromtrent saboteren. Lees ook wat boekhouder Caram onlangs zei: ‘Gedeeltelijke dollarisering is meest risicovolle alternatief’. Wat hij niet begrijpt is dat USD als officiële valuta een groei- en leerproces is. Het dwingt je te focussen op exportgerichte produktie om USD te verdienen, het gaat corruptie in Suriname reduceren, het gaat monetaire financiering (devaluatie van de SRD) voorkomen, het gaat de toerisme industrie een boost geven, gaat money laundry beperken, gaat meer investeerders uit het buitenland aantrekken en meer vertrouwen geven in Suriname, hetgeen ten goede komt aan een verbeterd investeringsklimaat.

Je hoeft geen geweldige econoom te zijn om deze mooie kans voor Suriname niet te zien.

16 landen die USD als hun officiële valuta gebruiken

Volledige dollarisering is niet in elk land nodig, echter wel in landen als Suriname die hiermee zwaar te kampen hebben en dit probleem niet duurzaam en structureel kunnen oplossen.  Er zijn 16 landen en regio’s die USD als hun officiële valuta gebruiken: Ecuador, Somalië, Panama, Puerto Rico, El Salvador, Guam, Turks- en Caicoseilanden, Amerikaanse Maagdeneilanden, Britse Maagdeneilanden, Amerikaans Samoa, Oost-Timor, Marshalleilanden , Bonaire, Caribisch Nederland, Noordelijke Marianen en de Federale Staten van Micronesië, lees dit artikel What Countries Use Dollars?“.

De inwoners vancountries-dollar deze landen hoeven niet elke dag online te kijken wat hun salaris waard is, de winkeliers hoeven hun prijzen niet elke dag aan te passen, hun ministerie van EZ hoeft geen prijscontroles in de winkels elke dag uit te voeren zoals in Suriname en kan voortaan volledig focussen op duurzame economische ontwikkeling, er is meer vertrouwen in deze landen, ze hebben een beter investeringsklimaat dan Suriname, ze hebben meer toeristen uit Amerika, er is minder corruptie, ze hebben geen cambio’s, er is hierdoor veel minder money laundry, er wordt geen geld stiekem erbij gedrukt door hun centrale bank, ze hebben een hogere economische groei dan Suriname, ze werken slimmer en harder om USD te verdienen en ze hebben geen vereniging van economisten nodig. 

Kracht en status van de Amerikaanse dollar

De kracht en status van de Amerikaanse dollar maakt het, ondanks de huidige tijdige zwakke positie van de USD, een aantrekkelijke optie voor veel landen, vooral die in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Veel van deze landen liggen geografisch dicht bij de VS en zullen toeristische voordelen ervaren door de Amerikaanse dollar als hun primaire valuta te behouden. Dit is vooral belangrijk voor landen in het Caribisch gebied waar toerisme een essentieel onderdeel is van hun economische fortuin. Suriname ligt in het Caribisch gebied en heeft deze kans 50 jaar laten liggen. Surinaamse politici hebben dit bewust gedaan om zo door te kunnen blijven stelen en rommelen.

Voor Amerikanen is het brede gebruik van de Amerikaanse dollar in toeristische hotspots zoals het Caribisch gebied ideaal. Ze kunnen met hun eigen geld reizen en hoeven zich geen zorgen te maken over het wisselen van lokale valuta. De Amerikaanse dollar wordt in deze landen en regio’s gebruikt omdat het handig en waardevol is. De stabiliteit van de Amerikaanse dollar in vergelijking met veel andere kleinere valuta’s stelt landen als El Salvador en regio’s zoals Bonaire ook in staat om hun eigen economische productie op gang te brengen.

Voordelen voor Surinamers

Surinamers kunnen momenteel niet aan USD komen om hun business draaiende te houden. Voorts kunnen ze moeilijk USD bij hun bank in Suriname opnemen vanwege al die money laundry beperkingen. Ook kunnen ze hierdoor nauwelijks USD via de bank naar het buitenland sturen en de overmakingskosten zijn te hoog. Zoals eerder aangegeven hoeven ze zich niet elke dag druk te maken over de waarde van hun geld en wat ze daarmee nog kunnen kopen. Het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) kan dan eindelijk volledig focussen op Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en niet op slechts prijscontroles. Dit ministerie fungeert momenteel als ministerie van prijscontroles en niet als ministerie van EZ. Suriname gaat hierdoor eindelijk na 50 jaar meer welvaart ervaren.

Vertraging en sabotage door politici

Het proces van volledige dollarisering en goud als wettig betaalmiddel moet goed worden voorbereid anders in het gedoemd te mislukken. Naar mijn mening moet voorbeiding van dit proces vandaag beginnen en moet volledige dollarisatie binnen 1 jaar worden geimplementeerd, in goed overleg met en volledige ondersteuning van de Amerikaanse overheid. Hiervoor is innovatief en visionair leiderschap nodig met integriteit, durf, moed,Reimagining Leadership visie, daadkracht en deskundigheid. Suriname heeft nooit dergelijke politieke leiders gehad. Deze leiderschapkwaliteiten kun je cultiveren, lees mijn artikel Reimagining Leadership“. Ik denk niet dat Surinaamse politici dit gaan lezen want ze weten alles al veel beter. Ik ben daarom bang dat ook President Santokhi er alles aan gaat doen om middels installatie van commissies en platforms volledige US-dollarisatie en invoering van goud als wettig betaalmiddel te vertragen en te saboteren, lees ook het artikel deze week in De West “TIENTALLEN COMMISSIES EN PLATFORMS, MAAR NAUWELIJKS VOORUITGANG”. Dus gaat Suriname nog 50 jaar blijven sukkelen met het valutaprobleem, vanwege het stemgedrag van Surinamers.

Prof.dr.ir. Hubert Rampersadlogo

President, Innovation & Sustainability Consulting Guyana

Lot 7 Jones & Gill St, Bagotstown, EBD, Georgetown, Guyana | Phone/WhatsApp: +5927000840, +13053992116 | mspgroupgy@gmail.com | www.iscguyana.wordpress.com

“Rampersad verzorgt live webinar voor de prestigieuze Caribbean Academy of Sciences in Trinidad & Tobago”.  Check ook deze video.

CAS-zoom keynote eco-design thinking

En ook voor the prestigious Design Lab at University of California, San Diego.

UC design lab

En ook guest lecture in London for Innovation Design Engineering (IDE) and Global Innovation Design (GID) students (two joint programmes with Imperial College London and the prestigious Royal College of Art) The Royal College of Art  in the main lecture theatre at the Royal College of Art in South Kensington, London.Royal College of Art  is the world’s most influential postgraduate institution of art and design.

collage RCA

En ook voor the University of the West Indies, de nummer 1 universiteit in de Caribbean.

UWI Webinar-Eco-Design Thinking

About his other live webinars: 

Digital conference 3-

webinars 3

webinars 2

webinars

Hubert Rampersad, Ph.D., is a visionary leader in innovative solutions for genuine sustainability, disruptive design innovation, critical thinking in the age of AI, authentic personal branding, and entrepreneurial leadership. He holds a Ph.D. in Innovation Sciences, an MSc in Technology Engineering & Robotics, and a BSc in Mechanical Engineering from leading accredited universities in the Netherlands/Europe (Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology). He is a well-known futurist, advocating for genuine sustainability on a global scale. With extensive knowledge and expertise, he has authored 25 books on the topics above in many languages and is highly regarded for his insights in these fields. One of his books, “Total Performance Scorecard,” has been published in 20 languages. Dorothy Leonard, an innovation professor at Harvard Business School, wrote the book’s foreword. Rampersad has also previously served as a guest lecturer at MIT Sloan and was featured in BusinessWeek. He was a design innovation coach at ASML (the Most Important Tech Company in the World).

6     businessweek

 About him .Some videos about him:

castro      ext  

   PERSONAL BRANDING    Saudi