Suriname heeft 42630 ambtenaren te veel; hoe jaarlijks SRD 7244 miljoen besparen c.q. verdienen mede via nieuwe AI-industrie

BTW en brandstof verhoging niet nodig bij een visionaire, innovatieve, integere en daadkrachtige president

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

Inleiding

De economie van Suriname wordt al jaren gedomineerd door een veels te groot ambtenarenapparaat waardoor er jaarlijks nauwelijks geld overblijft voor gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, ouderenzorg, criminalteitsbestrijding, etc. In 2007 waren er 42818 ambtenaren in dienst, wat neerkomt op 60% van de beroepsbevolking, terwijl er werk was voor slechts 25000 ambtenaren (inclusief 7-even spookambtenaren). Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek betaalde de Surinaamse regering in juni 2022 salarissen aan in totaal 59823 mensen (27.223 mannen en 31.936 vrouwen). Het totaalbedrag aan brutosalarissen betaald aan ambtenaren in juni 2022 bedroeg ruim SRD 563 miljoen.

Het aantal ambtenaren is inmiddels in 2023 weer fors gestegen en is momenteel ca. 61630 mensen. Het salaris per maand dat de overheid momenteel aan ze betaalt bedraagt SRD 580 miljoen per maand, dit is SRD 6960 miljoen per jaar. In dit artikel ga ik aantonen dat Suriname 42630 ambtenaren te veel heeft en hoe de overheid per jaar SRD 7244 miljoen kan besparen c.q. verdienen mede via een nieuwe AI-industrie. BTW en brandstof verhoging worden hierdoor overbodig.

AI bij de overheid

We zijn nu in een tijdperk van dramatische innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) die een aanzienlijke impact zal hebben op de toekomst van banen, efficiency en productiviteit. Kunstmatige intelligentie is een technologie waarbij computers op basis van data zelfstandig beslissingen nemen of taken uitvoeren zonder tussenkomst van mensen. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die momenteel AI gebruikten, met name ChatGPT, een opmerkelijke productiviteitsverbetering van 37% ervoeren. Ook wordt voorspeld dat de productiviteit van werknemers op basis van AI in 2030 met maar liefst een factor vier gaat toenemen. Het aantal ambtenaren kan drastisch worden verminderd met behulp van AI. De Nederlandse overheid is inmiddels begonnen met de invoering van AI om het aantal ambtenaren te reduceren. Zo wordt bijvoorbeeld ChatGPT gebruikt als een vorm van generatieve AI voor teksten. Dit is een kans voor de ambtenaar die hierdoor slimmer, sneller, beter en dus efficienter gaat werken.  ChatGPT kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de administratie, vergaderingen notuleren, rapporten schrijven, juridische en financiële documenten opstellen en nog veel meer. Vooral HR, marketing, administratieve en juridische functies lopen het grootste risico om te worden vervangen door AI.

Berekening 42630 ambtenaren te veel

Uit de bovengenoemde 61630 ambtenaren die momenteel in 2023 in dienst zijn bij de Surinaamse overheid is er maar werk voor ca. 30000 ambtenaren (de rest doet niks). Uit deze 30000 ambtenaren kan 37% worden afgevloeid naar het bedrijfsleven als de Surinaamse overheid besluit om efficienter en productiever te werken met kunstmatige intelligentie (AI). Want uit het bovengenoemde genoemde onderzoek blijkt dat het gebruik van AI gepaard gaat met een productiviteitsverbetering van minimaal 37% (in 2030 wordt dit zelfs 400% want ChatGPT wordt steeds geavanceerder), lees mijn nieuw artikel “Cultivating Critical Thinking in the Age of AI”. Cultivating Critical Thinking in the Age of AI

Dus het aantal ambtenaren dat nodig is om Suriname efficient te managen = 30000 ambtenaren – 37% = 18900 ambtenaren. Er komen nog 100 nieuwe banen bij die nodig zijn voor het efficient werken met AI. Deze nieuwe banen kunnen via omscholing en bijscholing van huidige ambtenaren worden ingevuld. Dus kan de overheid per 1 januari 2024 volstaan met slechts 18900 + 100 = maximaal 19000 ambtenaren. Suriname heeft dus op basis van deze berekening: 61630 – 19000 = 42630 ambtenaren te veel. Als de overheid mijn advies opvolgt dan gaat de minimale jaarlijkse besparing zijn:  SRD 6960 miljoen – 19000 x SRD 95000 (gemiddelde bruto salaris per ambtenaar per jaar) = SRD 5155 miljoen per jaar. Wacht, er is meer besparing want die 42630 ambtenaren die te veel zijn gebruiken airco, stroom, water, kantoorruimte, telefoon, etc. Dit is ongeveer 20% van hun salaris = 20% x SRD 95000 x 42630 = SRD 810 miljoen extra besparing per jaar hierdoor. Dus de minimale besparing is SRD 5155 miljoen + SRD 810 miljoen = SRD 5965 miljoen per jaar. Wacht er is veel meer, Suriname kan meer voordelen hiermee behalen, zie hieronder.

AI banen voor de overvloedige 42630 ambtenaren

De overheid moet niet alleen focussen op de olie- en goudindustrie. Er moet snel een compleet nieuwe dienstverlenende AI-industrie in Suriname worden opgezet, waarin de overvloedige 42630 ambtenaren via herscholing en bijscholing kunnen worden ingezet. Deze ambtenaren moeten AI-specialisten worden en via hun eigen eenmanszaak hun diensten nationaal (face to face), regionaal en internationaal (online) aanbieden. De  42630 nieuwe AI-bedrijfjes kunnen met een of twee persononen per bedrijf (want met AI heb je niet veel medewerkers nodig) veel geld verdienen en binnen 1 jaar worden opgezet. De Surinaamse economie gaat hierdoor beter functioneren omdat ze belasting gaan betalen. Waarin ze en hoe ze getraind moeten worden is verderop aangegeven. De jaarlijkse besparingen en inkomsten voor Suriname gaat dan zijn: SRD 5965 miljoen + betaling gemiddeld SRD 30000 belasting per jaar per AI-bedrijfje x 42630 nieuwe AI-ondernemers = SRD 7244 miljoen per jaar. BTW kan hierdoor onmiddelijk worden afgeschaft en geen verhoging brandstofprijzen, SWM en EBS meer. 

Gratis AI-training

Voor opzet van deze AI-industrie is er nauwelijks geld nodig want de infrastruktuur om die 42630 ambtenaren in AI te trainen is volop aanwezig in het Surinaams bedrijfsleven en in het middelbaar en hoger technisch onderwijs. Er is hiertoe alleen een holistische visie, moed, durf, daadkracht, kennis en integriteit van de president nodig om dit te realiseren. Hiertoe is medewerking van alle relevante stakeholders in Suriname nodig. De behoefte aan AI-talenten wereldwijd is zo groot dat grote Amerikaanse bedrijven gratis online AI-trainingen aanbieden, lees “10 free online Coursera classes to take if you want to work in AI, from experts at Amazon, Meta, and others“.

7 free online Coursera classes to take if you want to work in AI, from experts at Amazon, Meta, and others

Amazon gaat gratis 2 miljoen mensen wereldwijd trainen in AI om zo het tekort aan AI-talenten op te vangen, lees “Amazon will host free ‘AI Ready’ courses in an effort to attract new talent”. Zelfs een BSc degree is niet meer nodig, lees hier. Slechts onderstaande skills/vaardigheden, ervaring en competenties zijn nodig.

AI-commissie

Ik beveel de overheid aan om hiertoe volgende week een commissie te installeren bestaande uit ondermeer ADEK, PTC, NATIN, AMTO, Telesur, VSB, ASFA, Telesur, Ministerie BIZA, Ministerie van Onderwijs, Ministerie van EZ en Ministerie van Arbeid. Deze commissie moet binnen 1 maand met een advies komen en binnen 3 maanden moet met de voorgestelde herstructurering van het overheidsappraat en de realisatie van de AI-industrie worden start. Ik ben eventueel bereid onbezoldigd de leiding van deze belangrijke commissie op me te nemen, want geen enkele andere Surinamer is in staat dit project effectief te trekken (hiertoe zijn holistische strategische visie, daadkracht, kennis, ervaring en juiste competenties nodig). Het “Aantal presidentiële commissies nu op 21”. Als Chan Santokhi het echt meent met Suriname en van het land houdt dan gaat hij deze kans met beide handen aangrijpen en deze belangrijkste commissie 22 installeren, in het belang van een duurzaam beter Suriname in het voordeel van alle Surinamers. 

AI in het onderwijs

De opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie tools zoals ChatGPT transformeert het totale onderwijs in de wereld en Suriname mag niet achterblijven. Het brengt een revolutie teweeg in de manier waarop studenten leren, docenten lesgeven en instellingenAmerican Higher Education in Crisis functioneren. Alle scholen en universiteiten in Suriname moeten wakker worden en hun curriculum en wijze van lesgeven drastisch aanpassen, lees mijn artikel “American Higher Education in Crisis”.  Vooral ADEK, PTC, FHR, Unasat, IMIT, Natin, AMTO en LTS moeten hun curriculum snel aanpassen en op deze nieuwe ontwikkelingen inspelen. Deze studenten gaan hierdoor makkelijker een baan in de nieuwe Surinaamse AI-industrie vinden. Surinamers moeten daarom focussen op de nieuwe jobs die door AI zullen ontstaan. Vooral administratieve, financiele, juridische en routinematige taken worden in hoge mate door AI overgenomen. 

AI in het Surinaams bedrijfsleven

Surinamers kunnen hun kansen op een betere toekomst vergroten door te focussen op de nieuwe hoogbetaalde AI-banen. Er is wereldwijd een grote behoefte aan AI-ingenieurs, machine learning deskundigen, data specialisten, robotica-ingenieurs (waarin ik ben afgestudeerd in Delft), software developers, cloud engineers, cybersecurity experts, prompt engenieurs (creëren van inputs om AI-modellen te trainen) en datawetenschappers, allemaal op BSc/MSc level en ook lager geschoolde computer programmers, web developers, ChatGPT deskundigen, information technology managers, back-end/front-end developers en database developers op LTS/MULO/IMEO/AMTO/NATIN level met voldoende ervaring en met onderstaande vaardigheden/skills.

AI-salaris

Het jaarsalaris in Amerika voor AI-jobs bedraagt tussen $200,000 USD en $370,000 USD (zonder bonus). Met bonus erbij kan het jaarlijkse salaris zelfs tot $800,000 USD oplopen, lees dit nieuw artikel.

AI-ondernemers en specialisten in Suriname kunnen tussen $100.000 USD- $150.000 USD per jaar verdienen indien ze hun AI-diensten vanuit Suriname online internationaal aanbieden, de Engelse taal beheersen en vooral ook onderstaande vaardigheden bezitten. De belangrijkste vaardigheden die ze moeten hebben zijn: critisch denken, analytisch denken en nieuwsgierigheid. Er is momenteel een zeer grote vraag naar mensen met ChatGPT kennis en ervaring in Amerika, lees dit artikel.  Andere belangrijke skills ook authenticiteit, integriteit, empathy en nogmaals  Critical Thinking. Lees mijn artikel “5 Steps to Cultivate Authenticity, Integrity, Empathy, and Critical Thinking in the Age of AI”

4 Steps to Cultivate Authenticity and Integrity

Visie, integriteit, daadkracht, moed en durf van Santokhi nodig

Uit bovenstaande berekeningen blijkt dat de Surinaamse overheid veel geld gaat besparen c.q. verdienen indien ze visie, integriteit, daadkracht, moed en durf toont om het overheidsapparaat duurzaam middels AI te sanneren en de voorgestelde nieuwe AI-industrie op te zetten. Dit in plaats van alleen maar te focussen op geld bij het arme volk weghalen middels onder meer invoering BTW, verhoging brandstofprijzen, verhoging stroom/water prijzen, etc.

Die SRD 7244 miljoen per jaar kan worden gestopt in bijvoorbeeld betere gezondheidszorg, innovatiever onderwijs, criminaliteitsbestrijding, ouderenzorg en afschaffing BTW. Uiteraard gaat Santokhi, met het oog op de komende verkiezingen van 2025, mijn advies niet opvolgen want het gaat hem stemmen kosten. Hij heeft in de afgelopen regeerperiode 21 flut presidentiële commissies geinstalleerd, lees “Aantal presidentiële commissies nu op 21”. De aller belangrijkste AI-commissie gaat hij daarom niet installeren. Na 2025 gaat er ook niks veranderen en komen juist meer ambtenaren bij om het stemvee te accommoderen. En zo zal Suriname ook na 2025 blijven aanmodderen, geld blijven lenen en gaat het land elk jaar achteruit ipv vooruit. Als er op deze wijze geld wordt verspild aan ambtenaren, dure buitenlandse reizen en het accomoderen van stemmers, wat zal er dan met de olie-inkomsten gebeuren?

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

Orlando, Florida, USA | tpsi@live.com | WhatsApp: +1305399211

a-logo

To gain more knowledge about this subject, you may consider attending his Orlando-Tampa Live Events:

How Personal Disruptive Innovation Fuels Critical Thinking Skills to Keep Up with AI

personal disruptive innovation

How Sustainability and Generative AI Fuel Design Innovation.

How Sustainability and Generative AI Fuels Design Innovation

His Guest lecture in London for Innovation Design Engineering (IDE) and Global Innovation Design (GID) students (two joint programmes with Imperial College London (ranked as no. 8 university in the world) and the prestigious Royal College of Art) The Royal College of Art  in the main lecture theatre at the Royal College of Art in South Kensington, London.Royal College of Art  is the world’s most influential postgraduate institution of art and design.

collage RCA

En ook voor the University of the West Indies, de nummer 1 universiteit in de Caribbean.

UWI Webinar-Eco-Design Thinking

About his other live webinars: 

Digital conference 3-

webinars 3

webinars 2

webinars

Hubert Rampersad, Ph.D., is a visionary leader in innovative solutions for genuine sustainability, disruptive design innovation, critical thinking in the age of AI, authentic personal branding, and entrepreneurial leadership. He holds a Ph.D. in Innovation Sciences, an MSc in Technology Engineering & Robotics, and a BSc in Mechanical Engineering from leading accredited universities in the Netherlands/Europe (Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology). He is a well-known futurist, advocating for genuine sustainability on a global scale. With extensive knowledge and expertise, he has authored 25 books on the topics above in many languages and is highly regarded for his insights in these fields. One of his books, “Total Performance Scorecard,” has been published in 20 languages. Dorothy Leonard, an innovation professor at Harvard Business School, wrote the book’s foreword. Rampersad has also previously served as a guest lecturer at MIT Sloan and was featured in BusinessWeek. He was a design innovation coach at ASML (the Most Important Tech Company in the World).

6     businessweek

castro      ext  

   PERSONAL BRANDING    Saudi