Dollarisering van de Surinaamse economie (deel 2)

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

Lees dit nieuw artikel vandaag in Market Insiders “Argentina is already dollarizing – these businesses have switched to greenbacks as the peso is worth a fraction of a penny” en vergelijk het met mijn vorige artikel “Dollarisering van de Surinaamse economie (deel 2)”. Argentinië is al aan het dollariseren – talrijke bedrijven zijn al lang al overgestapt op dollar, omdat de peso een fractie van een cent waard is en ook omdat de koers maar blijft stijgen en fluctueren. Zelfde dus met de SRD in Suriname. In plaats van duurzame oplossing van dit probleem middels dollarisering van de economie en betalingPersconferentie-IMF-FP-1 in goud, worden in Suriname allerlei lapmiddelen toegepast, lees “Centrale bank introduceert nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500″.  Weer worden grotere SRD biljetten bijgedrukt  met nog een paar nullen erbij. Santokhi doet precies wat ook Bouterse had gedaan. Straks ga je met een grote bundel SRD-biljetten naar de winkel om slechts 1 brood te kopen zoals in Afrika. Suriname heeft de meeste economen ter wereld per hoofd van de bevolking. En toch lukt het 40 jaar niet om de Surinaamse economie duurzaam te ontwikkelen. Vind je het gek voor een land dat vrijwel niks zelf produceert en bijna alles importeert, ook tandenstokers worden geimporteerd. Waarom wordt al 40 jaar niet geleerd in Suriname en zijn opeenvolgende regeringen bang om voor duurzame oplossingen te kiezen? Waarom kiezen ze altijd voor de meest criminele en corrupte oplossingen? Waarom is er nooit een echte daadkrachtige, visionaire, integere, innovatieve leider in Suriname opgestaan die het land op basis van een duidelijke strategische visie echt duurzaam vooruit gaat helpen. Waarom trappen Surinamers tijdens verkiezingstijd er telkens weer in?

BRICS

Ik heb helemaal geen vertrouwen in het BRICS initiatief dat door de 5 meest corrupte criminele landen op aarde is gelanceerd en zal 100% mislukken. Het zijn vooral mafia staten die BRICS joinen, check ook Vladimir Putin is ‘running a massive mafia state’ where it is ‘often, if not always, about money”. Wat gaat er met BRICS gebeuren nadat Rusland uiteenvalt in kleinere staten na de oorlog met Ukraine? Wat gaat er gebeuren na de oorlog tussen het corrupte China en Amerika over Taiwan? China is erg corrupt en actief in money laundering, lees hier. Ook Saudi Arabie is een zeer corrupt land geworden, lees hier. Dit geldt ook voor Brazilie, lees hier. Brazilie en Rusland behoren tot de Top 10 Most Corrupt Countries in the World, lees hier. India behoort tot de top in the world m.b.t money laundering, lees hier. Zuid-Afrika loopt beslist niet achter wat grootschalige corruptie betreft, lees hier. Ook het zeer criminele en levensgevaarlijke Iran is gevraagd mee te doen, lees hier. Het gaat me ook niet verbazen als het criminele moorddadige Noord Korea (die jaarlijks miljarden aan cryptocurrencies hackt om atoombommen te maken) ook lid van BRICS wordt. En zo kan ik nog even doorgaan maar hier zal ik je niet mee vermoeien. BRICS bestaat dus uit een clubje gevaarlijke corrupte criminele staten. Dominantie van de dollar zal altijd blijven geeft de Indiase oil & gas minister vandaag aan, lees “De-dollarization still a long way off, Indian minister says after BRICS talk of a common currency”. BRICS wordt een grote mislukking, lees ook het artikel van deze week “BRICS going nowhere, especially with new members”

Argentinië

De presidentiële koploper van Argentinië wil de economie dollariseren, maar velen maken al gebruik van de dollar. Particuliere bedrijven in het land betalen gedeeltelijk in dollars om geschoolde werknemers te behouden. En steeds meer bedrijven accepteren dollars als betaalmiddel nu de peso crasht. Terwijl Argentijnen al dollars gebruikten voordat presidentskandidaat Javier Milei campagne voerde om de peso aan de kant te schuiven, dollariseert de particuliere sector de economie steeds meer op eigen kracht.

Dat komt omdat de hyperinflatie en de diepe tekorten van het land de peso hebben doen kelderen, die volgens Bloomberg minder dan een derde van een cent waard is tegen officiële prijzen en slechts een tiende van een cent tegen onofficiële prijzen. De peso is een van de slechtst presterende valuta’s ter wereld (SRD is vele malen erger). De peso heeft de afgelopen maand ruim 20% verloren ten opzichte van de dollar en de afgelopen vijf jaar ruim 90%.

Nu worden naar schatting 200.000 geschoolde werknemers in de Argentijnse technologiesector betaald in dollars of euro’s, aldus Bloomberg, daarbij verwijzend naar een rapport van Argencon. E-commercegigant MercadoLibre, adviesbureau Accenture, softwareontwikkelaar Globant en fintechbedrijf Ualá bieden volgens rapporten een gedeeltelijke betaling in dollars aan (om te voorkomen dat geschoolde Argentijnen het land verlaten, zoals in Suriname).

Een dergelijke afhankelijkheid van buitenlandse valuta komt doordat banen in peso’s een personeelsverloop kennen van meer dan 30%. GEEN WONDER DAT ER ZOVEEL GESCHOOLDE SURINAMERS WEGTREKKEN NAAR NEDERLAND, ANTILLEN EN AMERIKA. Veel van mijn Surinaamse afgestudeerden wonen nu op de Antillen, Nederland en Amerika en hebben daar een in valuta betaalde baan gevonden! Er is geen goede toekomst voor de meeste Surinamers in Suriname als gevolg van de domheid en achterlijkheid van opeenvolgende Surinaamse regeringen in de afgelopen 40 jaar.raakt leeg Alleen politici hebben het goed in Suriname. Lees dit nieuw artikel van vandaag in Nederland door Zoë Deceuninck gepubliceerd Suriname loopt leeg: duizend studenten pakken hun koffers“. Dus terwijl Suriname leeg loopt is de huidige regering net als de vorige regering bezig als lapmiddel nieuwe SRD biljetten met nog meer nullen in te voeren om het volk te belazeren? Dit noemt de regering duurzame economische ontwikkeling van Suriname. Ze moeten zich schamen. Het volk slikt dit zomaar en trapt er weer in.

Guyana

logo

Omdat ook de huidige Surinaamse regering maar niet wil leren en bewust kiest voor het blijven aanmodderen heb ik besloten mijn focus meer op Guyana te leggen en minder op Suriname. Ik heb daarom onlangs Innovation & Sustainability Consulting Guyana opgezet. Onze oil & gas webinars zijn alleen toegankelijk voor Guyanese executives. Buitenlandse investeerders in mijn internationaal netwerk voor gold mining/refinery, oil & gas services, eco-tourism, realestate, etc. breng ik nu vooral naar Guyana. 

good governance guyana

Prof.dr.ir. Hubert Rampersadlogo

President, Innovation & Sustainability Consulting Guyana

Lot 7 Jones & Gill St, Bagotstown, EBD, Georgetown, Guyana | Phone/WhatsApp: +5927000840, +13053992116 | mspgroupgy@gmail.com | www.iscguyana.wordpress.com

CAS-zoom keynote eco-design thinking

En ook voor the prestigious Design Lab at University of California, San Diego.

UC design lab

En ook guest lecture in London for Innovation Design Engineering (IDE) and Global Innovation Design (GID) students (two joint programmes with Imperial College London and the prestigious Royal College of Art) The Royal College of Art  in the main lecture theatre at the Royal College of Art in South Kensington, London.Royal College of Art  is the world’s most influential postgraduate institution of art and design.

collage RCA

En ook voor the University of the West Indies, de nummer 1 universiteit in de Caribbean.

UWI Webinar-Eco-Design Thinking

About his other live webinars: 

Digital conference 3-

webinars 3

webinars 2

webinars

Hubert Rampersad, Ph.D., is a visionary leader in innovative solutions for genuine sustainability, disruptive design innovation, critical thinking in the age of AI, authentic personal branding, and entrepreneurial leadership. He holds a Ph.D. in Innovation Sciences, an MSc in Technology Engineering & Robotics, and a BSc in Mechanical Engineering from leading accredited universities in the Netherlands/Europe (Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology). He is a well-known futurist, advocating for genuine sustainability on a global scale. With extensive knowledge and expertise, he has authored 25 books on the topics above in many languages and is highly regarded for his insights in these fields. One of his books, “Total Performance Scorecard,” has been published in 20 languages. Dorothy Leonard, an innovation professor at Harvard Business School, wrote the book’s foreword. Rampersad has also previously served as a guest lecturer at MIT Sloan and was featured in BusinessWeek. He was a design innovation coach at ASML (the Most Important Tech Company in the World).

6     businessweek

 About him .Some videos about him:

castro      ext  

   PERSONAL BRANDING    Saudi