Dollarisering van de Surinaamse economie (deel 3)

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

In mijn vorige artikel “Dollarisering van de Surinaamse economie (deel 2)” lag de nadruk op dollarisering van de Argentijnse economie op basis van het recente artikel “Argentina is already dollarizing – these businesses have switched to greenbacks as the peso is worth a fraction of a penny“. Lees ook “Dollarisering van de Surinaamse economie (deel 1)”. Suriname kampt met hetzelfde probleem, met als gevolg grotePersconferentie-IMF-FP-1 uitstroom van hooggeschoolden naar vooral Nederland. Terwijl het land leeg loopt past de regering Santokhi niet-duurzame ad-hoc oplossingen toe, lees “Centrale bank introduceert nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500″.  Weer worden grotere SRD biljetten bijgedrukt. De regering Bouterse had precies hetzelfde gedaan. Opeenvolgende regeringen in de afgelopen 50 jaar weten geen raad om de koers te stabiliseren, ondanks de honderden economen in het land, mede vanwege het feit dat er nauwelijks iets exportgericht wordt geproduceerd. Dus hebben ze geen andere oplossing dan weer geld drukken met nog meer nullen erbij en maar blijven aanmodderen, het volk verarmen en feest blijven vieren.

Intussen loopt Suriname leeg vanwege de slechte economische situatie en de instabiliteit van de SRD, lees dit nieuw artikel “Suriname loopt leeg: duizend studenten pakken hun koffers“. Argentinie heeft hetzelfde probleem met de peso. Daar worden geschoolde werknemers in de technologiesector betaald in dollars, om te voorkomen dat geschoolde Argentijnen het land verlaten. Daarom kiezen Argentijnen massaal voor dollarisatie van hun economie. Tegenstanders van dollarisering van de Surinaamse economie gaan verwijzen naar het BRICS initiatief dat door 5 zeer corrupte landen is gelanceerd (zie feiten in deel 2 van deze reeks).  

Argentinie en BRICS

peosIn het verlengde van het bovenstaande ga ik hier nader in op het nieuwe hieraan gerelateerde artikelen “Argentina Shows the Limits of BRICS’ De-Dollarization Dreams” en “Javier Milei: The Argentine presidential candidate wants to abolish the country’s central bank and move to the U.S. dollar”. De nieuwe a.s. president van Argentinie gaat de economie dollariseren en de centrale bank sluiten. Tijdens de BRICS-top van vorige maand in Zuid-Afrika was Argentinië een van de zes nieuwe landen die waren uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de bende van 5 BRICS landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ook het criminele Iran was uitgenodigd. Al deze landen zijn met BRICS gekomen omdat ze hierdoor gemakkelijker de Amerikaanse economische sancties (vanwege de oorlog in Ukraine) kunnen omzeilen. Het gewetenloze en criminele India en China kunnen hierdoor stiekem goedkope olie van Rusland kopen dat hierdoor de oorlog in Ukraine nog jaren kan voortzetten. 

De huidige regering van de Argentijnse president Alberto Fernandez staat ook achter BRICS. Echter, de econoom Javier Milei, die een grote voorstander van het dollariseren van de Argentijnse economie is, is  de koploper voor de presidentsverkiezingen van oktober a.s.  Dit betekent dat de huidige regering van Argentinië heeft beloofd zich aan te sluiten bij BRICS, terwijl de kiezers van het land duidelijk hebben gemaakt dat ze een president zullen kiezen die het gebruik van de Amerikaanse dollar zal vergroten en niks met de criminele BRICS te maken willen hebben. In Suriname wil het volk wel dollariseren, maar de overheid wil dit niet omdat ze verder willen gaan met geld drukken. De Surinaamse overheid wil haar monetaire macht niet uit handen aan de FED geven en de talrijke cambio’s in het land in stand houden. Ze hebben dus baat bij de huidige financiele situatie in het land.

Ondanks de inspanningen van de regering Fernandez om weerstand te bieden aan de hegemonie van de dollar, speelt de dollar al een sleutelrol in de Argentijnse economie. Veel Argentijnen hamsteren dollars voor gebruik in noodgevallen of openen buitenlandse bankrekeningen en creditcards, zodat ze kunnen sparen en uitgeven in dollars, terwijl ze de oneerlijke wisselkoersen van de Argentijnse overheid omzeilen. De straten van het centrum van Buenos Aires zijn gevuld met geldwisselaars die wisselkoersen op de zwarte markt aanbieden aan iedereen die zijn dollars wil inruilen voor pesos (zoals in Suriname met de SRD). 

Om een illustratie te geven van waarom mensen dollars willen vasthouden in plaats van peso’s: een biljet van 1.000 peso was in Argentinië in april 2022 tegen de officiële wisselkoers bijna $10 waard, ca. $ 5 tegen de zwarte marktkoers. Vandaag, 17 maanden later, is het op de zwarte markt minder dan $ 1,25 waard en verliest het snel aan waarde (zoals in Suriname). 

Er zijn vele wegen naar dollarisering. Zelfs als Milei wint en Argentinië het gebruik van de dollar als wettig betaalmiddel legaliseert, blijven er nog genoeg andere uitdagingen bestaan. In de eerste plaats betekent het begrotingstekort van de overheid dat zij meer uitgeeft dan binnenkomt. Maar door de dollarisering zal zij niet langer in staat zijn pesos te drukken om het verschil goed te maken. Nu de internationale leningen beperkt zijn, zal de dollarisering daarom drastische en impopulaire bezuinigingen vereisen. Het in evenwicht brengen van de begroting is gedeeltelijk het doel van Milei. Maar zelfs het Internationale Monetaire Fonds, geen fan van het huidige economische beleid van Argentinië, heeft gezegd dat zijn begrotingspositie moet worden verbeterd voordat de dollarisering succesvol kan zijn.

Maar ondanks deze bekende uitdagingen beweegt Argentinië zich in de richting van een groter gebruik van de Amerikaanse dollar, omdat de huidige economische en valutasituatie onhoudbaar is (zoals in Suriname). Niemand wil pesos vasthouden, dus geven ze geld uit zodra ze worden betaald. Ondertussen blijft de overheid geld drukken (zoals in Suriname). De vertrouwenscrisis in de munt bouwt voort op zichzelf, wat resulteert in een inflatie van drie cijfers. Het is veiliger om in vreemde valuta te handelen, en de dollar is de veiligste en gemakkelijkst te gebruiken valuta.

Het huidige debat van het land over de rol van de Amerikaanse dollar in zijn economie moeten dienen als een waarschuwend verhaal voor de huidige en nieuwe BRICS-leden die zo enthousiast spreken over de-dollarisering. De Amerikaanse dollar kan hen veel problemen bezorgen, waaronder het feit dat Washington zijn controle over het dollarsysteem kan gebruiken om sancties in te voeren en af te dwingen. Maar het blijft wereldwijd de valuta van het laatste redmiddel en waar iedereen op terug zal vallen als er iets misgaat met een van de anderen.

De Chinezen kunnen proberen landen ertoe aan te zetten in yuan te handelen. Maar er zijn goede redenen waarom de Chinese elites proberen hun rijkdom veilig in USD buiten het land te parkeren, waarom Russische oligarchen hun spaargeld niet in roebels opslaan maar in USD en waarom Argentijnen stemmen op kandidaten die het Amerikaanse muntsysteem willen gebruiken. 

De BRICS-leden proberen het beter te doen met een gloednieuw muntsysteem. Maar ze moeten zichzelf niet voor de gek houden: praten over het bouwen van een nieuwe munt is gemakkelijker dan het opbouwen van het vertrouwen dat iedereen nodig heeft om het te willen gebruiken. ….. lees verder 

Prof.dr.ir. Hubert Rampersadlogo

President, Innovation & Sustainability Consulting Guyana

Lot 7 Jones & Gill St, Bagotstown, EBD, Georgetown, Guyana | Phone/WhatsApp: +5927000840, +13053992116 | mspgroupgy@gmail.com | www.iscguyana.wordpress.com

“Rampersad verzorgt live webinar voor de prestigieuze Caribbean Academy of Sciences in Trinidad & Tobago”.  Check ook deze video.

CAS-zoom keynote eco-design thinking

En ook voor the prestigious Design Lab at University of California, San Diego.

UC design lab

En ook guest lecture in London for Innovation Design Engineering (IDE) and Global Innovation Design (GID) students (two joint programmes with Imperial College London and the prestigious Royal College of Art) The Royal College of Art  in the main lecture theatre at the Royal College of Art in South Kensington, London.Royal College of Art  is the world’s most influential postgraduate institution of art and design.

collage RCA

En ook voor the University of the West Indies, de nummer 1 universiteit in de Caribbean.

UWI Webinar-Eco-Design Thinking

About his other live webinars: 

Digital conference 3-

webinars 3

webinars 2

webinars

Hubert Rampersad, Ph.D., is a visionary leader in innovative solutions for genuine sustainability, disruptive design innovation, critical thinking in the age of AI, authentic personal branding, and entrepreneurial leadership. He holds a Ph.D. in Innovation Sciences, an MSc in Technology Engineering & Robotics, and a BSc in Mechanical Engineering from leading accredited universities in the Netherlands/Europe (Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology). He is a well-known futurist, advocating for genuine sustainability on a global scale. With extensive knowledge and expertise, he has authored 25 books on the topics above in many languages and is highly regarded for his insights in these fields. One of his books, “Total Performance Scorecard,” has been published in 20 languages. Dorothy Leonard, an innovation professor at Harvard Business School, wrote the book’s foreword. Rampersad has also previously served as a guest lecturer at MIT Sloan and was featured in BusinessWeek. He was a design innovation coach at ASML (the Most Important Tech Company in the World).

6     businessweek

 About him .Some videos about him:

castro      ext  

   PERSONAL BRANDING    Saudi