Waarom epidemie van collectieve domheid een ernstige bedreiging voor Suriname vormt

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

De wereld stikt van domme mensen en hun domheid c.q. onwetendheid is een voortdurend gevaar voor anderen. Sommige van deze mensen bekleden machtsposities en sommigen van hen zijn gekozen om hun land te besturen. Een veel groter aantal van hen heeft geen machtspositie, maar ze hebben wel de macht om te stemmen en de macht om hun domme ideeën te verspreiden. We hebben misschien gehoord van ‘collectieve intelligentie’, maar er bestaat ook ‘collectieve domheid’, lees het artikel van Bobby Azarian “A neuroscientist explains why stupidity is an existential threat to America”.

Domheid

De term ‘domheid’ lijkt beledigend, maar is niet een gebrek aan intelligentie of kennis, maar een onvermogen om je cognitieve vaardigheden effectief te gebruiken. Het gaat hierbij om emotioneel intelligent zijn om je kennis effectief te kunnen toepassen. Volgens Azarian: “Om aan te tonen dat domheid niet betekent dat je een laag IQ hebt, kun je het geval bekijken van Richard Branson, de miljardair-CEO van Virgin Airlines, die een van de meest succesvolle zakenmensen ter wereld is. Branson heeft gezegd dat hij werd gezien als de domste persoon op school, en heeft toegegeven dat hij dyslexie heeft, een leerstoornis die iemands vermogen aantast om geschreven taal te lezen en correct te interpreteren. Maar het probleem was niet alleen begrijpend lezen. Wiskunde vond ik gewoon niet logisch, heeft Branson gezegd. Ik zou zeker gezakt zijn voor een IQ-test.”

Ik had hetzelfde probleem op de lagere school in Suriname waar ik 3 keer was blijven zitten op de Fluschool te Paramaribo. Heb daarna wel de laagste t/m de hoogste en de moeilijkste opleiding in Nederland als snelste en als een van de besten (cumlaude) afgerond, lees hier. Ik was de eerste in Nederland die aan de TU-Delft de studierichting Robotica had afgerond. Desondanks ben ik nog steeds een student en leer ik voortdurend van mijn fouten. De meeste Surinamers weten alles al, met alle gevolgen van dien.

Volgens het bovengenoemde artikel blijkt dat je niet bijzonder deskundig of hoog geschoold hoeft te zijn om succesvol te zijn in het leven, goede beslissingen te nemen, een goed beoordelingsvermogen te hebben en een positieve invloed op de wereld te hebben. Volgens Azarian is domheid een gevolg van het onvermogen zich bewust te zijn van de eigen beperkingen. Dit soort cognitief falen heeft een wetenschappelijke naam: het Dunning-Kruger-effect. Het Dunning-Kruger-effect is een bekend psychologisch fenomeen dat de neiging beschrijft van individuen om hun niveau van intelligentie, kennis of competentie op een bepaald gebied te overschatten. Ze kunnen tegelijkertijd ook de intelligentie, expertise of competentie van anderen verkeerd inschatten. Met andere woorden, ze zijn onwetend van hun eigen onwetendheid (domheid). Domme mensen weten niet dat ze dom zijn, erger nog, ze weten niet dat ze dit niet weten.

Gevaar van domheid in Suriname

Er zijn veel voorbeelden te bedenken waarin het niet onderkennen van de eigen onwetendheid (domheid) gevaarlijk kan worden. Neem bijvoorbeeld het geval wanneer mensen zonder medische opleiding medisch advies proberen te geven (zoals bijvoorbeeld Ricky Stutgard in Suriname). Er zijn veel mensen die deze zelfbenoemde expert vertrouwen, en het lijdt geen twijfel dat sommigen hun leven ervoor hebben betaald; bijvoorbeeld de talrijke Covid-doden onder de Marrons in Suriname die op advies van Stutgard geen Covid-19 vaccine wilden en geen mondkapje droegen tijdens de Covid-19 pandemie. Denk ook aan die domme Limbo met zijn radioprogramma Bakana Torie van de NDP die alleen maar onzin aan het verkondigen is om het domme volk nog verder te indoctrineren. Denk ook aan die onwetende Chan Santokhi die continu liegt voor het Surinaamse volk. Lees ook “Domheid is een besmettelijke ziekte in Suriname die te genezen is, maar pathologisch liegen niet”.ziekte

Dunning-Kruger-effect

Azarian: “Wat vooral verontrustend is aan het Dunning-Kruger-effect is dat mensen zich aangetrokken voelen tot zelfverzekerde leiders, waardoor politici worden gestimuleerd om overmoedig te zijn in hun overtuigingen en meningen, en om hun expertise te overschatten. Donald Trump suggereerde bijvoorbeeld – ondanks dat hij geen echt begrip had van wat kanker veroorzaakt – dat het geluid van windturbines kanker veroorzaakt (een bewering die door geen enkel empirisch onderzoek wordt ondersteund). Het is goed gedocumenteerd dat Trump over onderwerpen variërend van pandemieën tot klimaatverandering stelselmatig de meningen van de professionals die hun leven hebben gewijd aan het begrijpen van deze verschijnselen verwierp, omdat hij dacht dat hij het beter wist. Het is al erg genoeg dat politici als Donald Trump hun eigen onwetendheid niet erkennen en niet de nodige voorzichtigheid in acht nemen bij het maken van beweringen die de volksgezondheid en veiligheid kunnen schaden – maar wat echt verontrustend is, is dat ze worden geprezen vanwege hun overmoed (dwz domheid)”.  Denk ook aan bijvoorbeeld de VHP-slogan “W’O SET’ EN” in Suriname. Wat heeft de VHP 3 jaar na lancering van deze slogan gerealiseerd? Wat heeft 10 jaar domheid van de regering Bouterse Suriname opgeleverd?

Epidemie van domheid in Suriname

Pas als we proberen een expert te worden over een complex onderwerp, beseffen we echt hoe ingewikkeld het is, en hoeveel meer er over te leren valt. Domheid is dus niet een gebrek aan intelligentie of kennis, maar een gebrek aan besef van de grenzen van iemands intelligentie of kennis. Bijvoorbeeld in Suriname stikt het van de economen en nog steeds behoort het arme economisten land al 50 jaar tot de slechtste economieen ter wereld. Als je iets wil leren moet je naar Suriname gaan want daar weten ze altijd alles veel beter. Ze leren daar niet van hun fouten en leren dingen niet af.

De epidemie van domheid in Suriname zal alleen maar erger worden naarmate de verdeeldheid in het land tussen hindoestanen en creolen blijft toenemen. Deze epidemie zal alleen maar verder groeien als de overheid domme maatregelen blijft nemen, zoals bijvoorbeeld BTW invoeren terwijl de controle mechanismen ontbreken, een bagger fee introduceren voor de export van goederen waarmee valuta verdiend moet worden om de koers te stabiliseren, geld erbij drukken waardoor de SRD instabieler wordt en waardoor hooggeschoolden gestimuleerd worden om het land te verlaten, etc. Een domme Surinaamse overheid creeert een dom volk.

Corruptie en dom Surinaams volk

Het Surinaamse volk wordt als gevolg van het domme gedrag van de overheid dus steeds dommer en het land gaat daarom niet duurzaam kunnen inspelen op de onlangs aangekondigde $9 miljard investering door TotalEnergies. Er heerst hierdoor een grote euforie in Suriname, het volk weet niet beter. Suriname gaat pas bij de exploitatie geld verdienen en dit is pas in 2028, wanneer NDP mogelijk aan de macht komt. De kans is heel groot dat Surinamehetzelfde lot wacht als olielanden Venezuela en Nigeria.

Voorts vergeten Surinamers in hun onwetendheid dat olie en gas over 20 jaar veel minder waard worden of zelfs obsolete worden vanwege de toenemende elektrificatie van auto’s, ontwikkeling van innovatieve batterijen, sterke groei van de renewable energy industrie en de stunning breakthrough on fusion energy. Wordt het daarom geen tijd om een visie te ontwikkelen om de economie te diversificeren in plaats van de hoop alleen maar op de oil & gas industrie te vestigen? Lees mijn artikel “Suriname heeft 42630 ambtenaren te veel; hoe jaarlijks SRD 7244 miljoen besparen c.q. verdienen mede via nieuwe AI-industrie”.

ambtenaren

Nederlandse taal  belemmering voor duurzame ontwikkeling Suriname

De Nederlandse taal houdt Suriname dom, lees mijn artikel “Nederlandse taal  belemmering voor duurzame ontwikkeling Suriname”. Wanneer gaan ze dit eindelijk beseffen? Nederland beseft dit wel. Straks wordt Suriname het enige land ter wereld waar Nederlands de officiele taal is. Hoe gaat Suriname de bovengenoemde SRD 7244 miljoen via de op te zetten AI-industrie kunnen verdienen als Surinamers de Engelse taal niet beheersen om de gratis de aanbeboden AI-trainingen te kunnen volgen en hun AI-diensten online aan te bieden, lees dit artikel.

engels

Hoe gaan lokale ondernemers de kansen kunnen grijpen om hun diensten en goederen aan de oliemaatschappijen aan te bieden als ze de Engelse taal niet beheersen? Maar denk je dat de oliemaatschappijen in Suriname met local content gaan werken als de local content dom is? In Trinidad is de local content 10 keer slimmer dan in Suriname. Dus zal het meeste werk naar ondernemers in Trinidad gaan. Suriname is daarom beslist niet ready voor de grote ontwikkelingen in de oil & gas industry. Suriname is  veels te laat om effectief in te kunnen spelen op de grote oil & gas ontwikkelingen omdat het minimaal 30 jaar duurt om een dom volk te transformeren tot een slim volk. Vanaf 30 jaar geleden had ik hiervoor reeds gewaarschuwd via tientallen wekelijkse artikelen in De Waretijd en een eigen TV-programma “Produktievernieuwing”. Niemand wilde luisteren, ik werd voor gek verklaard en toen uit Suriname verjaagd door Venitiaan, Derby en Bouterse en nu door Santokhi.  

Domheid van de Surinaamse overheid en het Surinaamse volk blijkt ook uit dit artikel “10 dingen waar Surinamers hun geld aan verspillen en hierdoor armer worden”.

armer

Racisme en discriminatie in Suriname stimuleren domheid

De huidige domme Surinaamse regering moet daarom alles doen om onderlinge racisme en discriminatie tussen hindoestanen en creolen te reduceren en politieke verdeeldheid tussen VHP-ABOP-NDP-NPS-PL-BEP te verkleinen. Het volk gaat steeds meer dommer worden als de haat tussen hindoestanen en creolen enerzijds en anderzijds tussen bovengenoemde politieke partijen onderling niet snel verdwijnt. In plaats hiervan is president Santokhi en zijn VHP juist bezig haat en verdeeldheid in Suriname te stimuleren om zo optimaal van de domheid van het volk te kunnen profiteren.

Hoogopgeleiden en studenten trekken weg uit Suriname als gevolg van domheid regering

domheid 5

Opeenvolgende domme Surinaamse regeringen doen decennialang niks om het kennistekort in Suriname op te lossen, lees het recente artikel “Kennistekort in Suriname“. Want ze weten dat een dom volk altijd dom stemt. Ze stimuleren met hun domme acties (zoals geld erbij drukken in plaats van koers duurzaam te stabiliseren) juist het vertrek van hoogopgeleiden uit Suriname, lees dit nieuw artikel “Suriname loopt leeg: duizend studenten pakken hun koffers; “Iedereen die het kan betalen, stuurt zijn kind naar Nederland”.domheid 4

Domheid ook in het onderwijs in Suriname

Wie dit artikel van Zoë Deceuninck leest begrijpt meteen wat voor shit het Surinaamse onderwijs al 48 jaar is en telkens maken politici in Suriname er een puinzooi van “Het Surinaams onderwijs rommelt, en dat is maar goed ook”.

In de tweede klas op OS Latour II

Reparatie van domheid; How to Fix Stupidity

Een hogere opleiding is geen garantie voor slimheid en een succesvol leven. Er wordt vaak gezegd dat je domheid niet kunt repareren, maar dat is niet waar. Door ons bewust te worden van onze onwetendheid (domheid), kunnen we onze redenering, gedrag encropped-3d-groot.jpg besluitvorming aanpassen om rekening te houden met onze intellectuele tekortkomingen. Hier gaat mijn nieuwste boek “Eco-Design Thinking for Personal, Corporate, and Social Innovation” over maar niemand in het domme Suriname heeft het gelezen want ze weten daar alles al en hebben het veels te druk met feesten.

Ik hoop dat vooral politici dit boek zullen lezen om het volk en vooral de jeugd te trainen, om zo een slimme samenleving te creëren, door hen te helpen een dieper zelfbewustzijn te krijgen van hun eigen cognitieve beperkingen en een hoger bewustzijn daarin te ontwikkelen. Ze moeten leren zich bewust te zijn van hun eigen onwetendheid (domheid) en beperkingen op basis van hun eigen persoonlijke SWOT-analyse, ze moeten hun eigen competentie en wijsheid evalueren, en de innovatievaardigheden die ze nodig hebben om meer kennis te verwerven, en om hun competentie, creativiteit en emotionele intelligentie te ontwikkelen om zo duurzaam innovatief en imaginative te worden, en om hierdoor kritische denkers te worden. Lees mijn artikelen “Cultivating Critical Thinking in the Age of AI”,

Cultivating Critical Thinking in the Age of AI

How to redesign your life and become a disruptor” en 50 tips om een kritische denker te worden. Ik heb hiertoe de wereldwijd veel geprezenLonerPersonal Disruptive Innovation” methode ontwikkeld, click op deze link. Deze innovatieve methode begint bij zelfkennis,zelfbewustzijn, zelfleren en zelfverantwoordelijkheid om te leren en af te leren.Loner-2

Gevecht tegen domheidscrisis in Suriname

Het gevecht tegen de domheidscrisis in Suriname, vergt het constant cultiveren van zelfbewustzijn, kritisch denken, voortdurende nieuwsgierigheid en verbetering, leren/afleren, persoonlijke integriteit en persoonlijke innovatie en anderen helpen hetzelfde te doen. Dit gevecht begint bij jezelf. Het begint bij jouw zelfverantwoordelijkheid om prioriteit te geven aan voortdurend leren en afleren en hierdoor slim te worden.designing a better world Personal disruptive innovation is een tool waarmee dit gevecht kan worden gewonnen, waardoor collectieve domheid omgezet kan worden in collectieve slimheid en hierdoor een beter Suriname en een betere wereld duurzaam kan worden gecreeerd, lees mijn artikel “How To Design a Better World“. …..

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

WhatsApp: +13053992116 | tpsi@live.com | Orlando, Florida, USA 

a-logo

Orlando-Tampa Live Event: The Future of Innovation

 

How Sustainability and Generative AI Fuels Design Innovation

“Rampersad verzorgt live webinar voor de prestigieuze Caribbean Academy of Sciences in Trinidad & Tobago”.  Check ook deze video.

CAS-zoom keynote eco-design thinking

En ook voor the prestigious Design Lab at University of California, San Diego.

UC design lab

En ook guest lecture in London for Innovation Design Engineering (IDE) and Global Innovation Design (GID) students (two joint programmes with Imperial College London and the prestigious Royal College of Art) The Royal College of Art  in the main lecture theatre at the Royal College of Art in South Kensington, London.Royal College of Art  is the world’s most influential postgraduate institution of art and design.

collage RCA

En ook voor the University of the West Indies, de nummer 1 universiteit in de Caribbean.

UWI Webinar-Eco-Design Thinking

About his other live webinars: 

Digital conference 3-

webinars 3

webinars 2

webinars

Hubert Rampersad, Ph.D., is a visionary leader in innovative solutions for genuine sustainability, disruptive design innovation, critical thinking in the age of AI, authentic personal branding, and entrepreneurial leadership. He holds a Ph.D. in Innovation Sciences, an MSc in Technology Engineering & Robotics, and a BSc in Mechanical Engineering from leading accredited universities in the Netherlands/Europe (Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology). He is a well-known futurist, advocating for genuine sustainability on a global scale. With extensive knowledge and expertise, he has authored 25 books on the topics above in many languages and is highly regarded for his insights in these fields. One of his books, “Total Performance Scorecard,” has been published in 20 languages. Dorothy Leonard, an innovation professor at Harvard Business School, wrote the book’s foreword. Rampersad has also previously served as a guest lecturer at MIT Sloan and was featured in BusinessWeek. He was a design innovation coach at ASML (the Most Important Tech Company in the World).

6     businessweek

 About him .Some videos about him:

castro      ext  

   PERSONAL BRANDING    Saudi